Etusivu » Ajankohtaista » Tilastomuutoksilla piilotetaan tapahtuma-alaa jälleen marginaaleihin

Tilastomuutoksilla piilotetaan tapahtuma-alaa jälleen marginaaleihin


Julkaistu:

Kategoria:

,

Kirjoittaja:

Osana valtiontalouden säästöjä Tilastokeskukselle on osoitettu määrärahaleikkaus, jonka seurauksena Tilastokeskus on joutumassa supistamaan tilastotuotantoaan. Joillain esitettävien tilastojen lakkautuksista on suora vaikutus siihen, kuinka hyvin tapahtuma-ala vastaisuudessa pystytään tunnistamaan.

Tapahtuma-ala on hyvin vastikäisesti tunnistettu toimiala, joka monen eri tahon tekemien tutkimusten perusteella tuottaa liikevaihtoa noin kolme miljardia euroa ja vastaa 1,2 prosenttia kansantuotteesta. Koska alan tunnistaminen on vielä kesken niin elinkeinopolitiikassa ja sääntelyssä kuin tilastotuotannossakin, on alan kannalta keskeistä, että tilastotuotantoa kehitetään ja tilastot ovat esimerkiksi mahdollisimman hienojakoisia, jotta pitkin toimialaluokitusta hajautunutta toimialaa koskevaa tietoa on mahdollista kerätä.

Tätä taustaa vasten Tapahtumateollisuus ry pitää tilastotuotantoon esitettäviä muutoksia monilta osin hätiköityinä ja taloudellisen kasvun kannalta oikeanlaisten politiikkatoimien arvioinnin näkökulmasta haitallisina. Esimerkiksi aloittaneita ja lopettaneita yrityksiä koskevan tilastojaon karkeajakoisuus estää tunnistamasta tapahtuma-alan yritysten syntymistä ja piilottaa alaa jälleen kerran marginaaleihin. Niin ikään kulttuuria koskevan tilaston lakkautus tulee estämään kulttuuritapahtumien työllisyys- ja talousvaikutusten osoittamisen nykyisellä tarkkuudella ja uskottavuudella. Näin ei voida jatkossa osoittaa aikasarjoissa kulttuuria koskevien poliittisten päätösten vaikutuksia, mikä tuntuu osin jopa tarkoitukselliselta.

Kolmantena Tapahtumateollisuus ry nostaa esiin vapaa-ajan osallistumista koskevan tilaston lakkautuksen, jolla hävitetään tietoa tapahtumien sosiaalisesta ja yhteiskunnallisesta merkittävyydestä. Tapahtumien moninaiset positiiviset ulkoisvaikutukset yhteenkuuluvuuden lisäämisestä yhteiskunnalliseen osallistumiseen ja ihmisten hyvinvoinnin lisäämiseen tunnistaa jokainen, mutta ilman tilastoa tuon osallistumisen muutoksia esimerkiksi eri sukupolvien välillä ei pystytä seuraamaan.

Tilastojen lakkautuksilla ja muutoksilla tavoitellaan kokonaisuudessaan 400 000 euron säästöä vuositasolla. Raha on suuruudeltaan valtiontalouden kannalta merkitykseltään erittäin vähäinen ja jo yksittäiset poliittiset päätökset, joita tehdään sokkona ilman tilastojen tarjoamaa tietoa, aiheuttavat helposti vastaavansuuruisia kansantaloudellisia vaikutuksia. Siksi edellä mainittujen tilastojen lakkauttaminen on Tapahtumateollisuus ry:n näkökulmasta huonosti perusteltu ja taloudelliselta vaikutukseltaan jopa haitallinen.