Tapahtumateollisuus ry:llä on käynnissä Messusäätiön rahoittama tapahtumalakihanke (1.3.2025-28.2.2026), jonka tavoitteena on viedä työ- ja elinkeinoministeriölle ehdotus laiksi ammattimaisesta tapahtumajärjestämisestä. Hanke on edennyt pisteeseen, jossa tapahtuma-alan toimijat kutsumaan pohtimaan ja kertomaan, miltä alan tulevaisuuden tulisi näyttää.
Tapahtuma-alaa ei tunnisteta elinkeinona – edunvalvontajärjestö vastaa omaan huutoonsa
Tapahtumateollisuus ry perustettiin kesäkuussa 2020, koska alaa ei tunnusteta eikä tunnisteta suomalaisessa sääntelyssä. Moni allekirjoittaa tarpeen alan paremmaksi huomioimiseksi sääntelyssä, mutta työ alan tunnistamiseksi vaatisi resursseja, joita työhön ei ole osoittaa.
Niinpä edunvalvontaorganisaation on täytynyt vastata omaan huutoonsa ja maaliskuun alussa Tapahtumateollisuus ry käynnisti Messusäätiön rahoituksella vuoden mittaisen hankkeen tapahtuma-alan sääntelyn kehittämiseksi. Hankkeen tavoitteena on tehdä esitys laiksi ammattimaisesta tapahtumajärjestämisestä, jotta toimialaan ei sovellettaisi muiden toimialojen epätarkoituksenmukaista sääntelyä. Samalla teemme päättäjille esityksiä toimialaa haittaavien normien purkamiseksi. Tekemällä alasta lain tasolla tunnistetun elinkeinon parannamme tapahtuma-alan toimintaedellytyksiä Suomessa.
Hankkeen ohjausryhmä koostuu monipuolisesta edustuksesta tapahtuma-alan ammattilaisia. Ohjausryhmän puheenjohtajaksi on valittu Fullsteam Agencyn toimitusjohtaja Tuomo Tähtinen. Hanketta johtaa ja lakiehdotuksen valmistelusta vastaa Tapahtumateollisuuden johtava asiantuntija, OTM Ida Minkkinen.
Selkeä ja tarkoituksenmukainen sääntely kasvun edellytyksenä
Tapahtumatoimiala on tilanteessa, jossa ala on altis muiden toimialojen sääntelyn soveltamiselle. Paikoin toimiala nähdään osana matkailua, toisinaan siihen sovelletaan rakentamisen sääntelyä ja esimerkiksi hankintalaki näkee tapahtumat sosiaali- ja terveyspalveluna. Tapahtumajärjestäjän on tunnettava kymmeniä eri lakeja, kyettävä arvioimaan pykälien soveltuvuutta omaan elinkeinoonsa.
Mutta samalla tavalla kuin muiden elinkeinojen kohdalla, tapahtuma-ala on tunnistettava omana erityisenä elinkeinonaan. Tällä hetkellä kokoontumislaki niputtaa kaikki joulujuhlista stadionkonsertteihin yleisötilaisuuksiksi.
“Koska toimialan sääntely on pieninä palasina lainsäädännössä, vaatii lain tunteminen äärimmäistä perehtyneisyyttä ja on altis viranomaisten vaihteleville tulkinnoille. Elinkeinon toimintaedellytysten parantamiseksi on tärkeää vakiinnuttaa elinkeinon asema lainsäädännössä. Alan toimijoilla on nyt tärkeä vaikuttamisen paikka kertoa, miltä tulevaisuuden sääntelyn toivotaan näyttävän”, kommentoi johtava asiantuntija Ida Minkkinen.
Tapahtuma-alan toimintaedellytysten kannalta on keskeistä:
- koota ”yksiin kansiin” laki ammattimaisesta tapahtumajärjestämisestä
- yhtenäistää toimintatapoja ja viranomaistulkintoja ja siten luoda oikeusvarmuutta
- tehdä alasta elinkeinona lain tasolla tunnistettu
Hankkeen aikana tehdään ehdotus sääntelykokonaisuudesta, johon alan toimijoita osallistetaan kertomaan sääntelyn ongelmakohdista ja mitä kentällä tarvitaan. Hankkeen päätteeksi Tapahtumateollisuus ry vie työ- ja elinkeinoministeriölle valmiin esityksen laiksi ammattimaisesta tapahtumajärjestämisestä perusteluineen.
Hankkeen ensimmäinen toimialan edustajille avoin työpaja järjestetään 11.6.2025. Ilmoittaudu työpajaan täältä.
Lisätietoja:
johtava asiantuntija Ida Minkkinen, ida.minkkinen@tapahtumateollisuus.fi, 050 375 7844
Tapahtumateollisuus ry: Tapahtumaelinkeinon keskusjärjestö ja Suomen vaikuttavin tapahtumien puolestapuhuja, jonka tehtävänä on edistää koko tapahtumateollisuuden elinkeinotoimintaa ja sen arvoa suomalaiselle yhteiskunnalle. https://tapahtumateollisuus.fi