Etusivu » Ajankohtaista » Tapahtumateollisuus on lausunut rakentamislakiin ehdotetuista muutoksista

Tapahtumateollisuus on lausunut rakentamislakiin ehdotetuista muutoksista


Julkaistu:

Kategoria:

Kirjoittaja:

Rakentamislakia ollaan uudistamassa, aikaa lausua ehdotetuista muutoksista on 25.4. saakka. Tapahtumateollisuus ry on 7.4.2025 antanut lausunnon koskien luonnosta hallituksen esitykseksi rakentamislain muuttamisesta. 

Lyhytvuokrausta koskeva hallituksen esitys oli lausuntokierroksella jo viime vuonna. Tapahtumateollisuus ry antoi lausunnon jo viime toukokuussa koskien jo silloista lakiluonnosta. Lausuntopalautteen perusteella esityksen valmistelua jatkettiin ja uusi, palautteen perusteella valmisteltu esitys on lausuntokierroksella 25.4. saakka:

https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=d99ebb5d-db32-4d68-93c3-5793c5e05861

Toimialan kannalta keskeiset muutokset koskevat asunnon lyhytvuokrausta ja rakentamisluvan mukaista käyttötarkoitusta. 

“Lyhytvuoraus tuo tapahtuma-alan kannalta tarkoituksenmukaisen ja joustavan lisäkapasiteetin paikkakunnan majoitustarjontaan tapahtuman aikana kasvavan majoituskysynnän aikana. Useimmiten tapahtumat tuovat järjestämispaikkakunnalle ulkopaikkakuntalaisia, jotka tarvitsevat monesti tapahtuman ajaksi itselleen myös majoitusta. Hotelli- ja muun majoituksen kapasiteetti ei aina ole riittävä vastaamaan majoitustarpeeseen”, toteaa Tapahtumateollisuuden toimitusjohtaja Sami Kerman. 

Tapahtumateollisuus kiinnitti lausunnossaan huomiota erityisesti seuraaviin seikkoihin:

💡Asuntojen lyhytvuokraus on paitsi tapahtumakävijöille olennainen lisäkapasiteetti, myös usein tapahtumaorganisaatioiden omiin majoitustarpeisiin sopivin ja kustannustehokkain ratkaisu.

✅ Alle neljä viikkoa kestävä lyhytvuokraus enintään 90 päivänä kalenterivuodesta ei muuttaisi asunnon käyttötarkoitusta asumisesta majoittumiseksi.

✅Kunnalla ei olisi mahdollisuutta rakennusjärjestyksessä kieltää lyhytvuokrausta, mutta sallia lyhytvuokraus lain asettamaan 90 päivää pidemmäksi ajaksi, enintään 180 päiväksi kalenterivuoden aikana. 

✅ Omassa tosiasiallisessa asuinkäytössä olevan asunnon satunnaista lyhytvuokrausta ei rajoiteta, joten satunnaisesti lyhytvuokrausta omassa kodissaan tarjoavia 90 päivän rajoitus ei koske.

❗On oikeusvarmuuden kannalta tärkeää, että tapahtumajärjestämistä ei estetä sillä, että esimerkiksi toimisto- tai työskentelykäyttöön tarkoitetun tilan käyttötarkoitus muuttuisi, jos tiloissa järjestetään myös säännöllisesti tapahtumia.

Esityksen mukaan rakennuksen haltijan on rakennusta käyttäessään noudatettava rakentamisluvan mukaista käyttötarkoitusta.

“Rakennuksen käyttötarkoitusta koskevaa sääntelyä on sovellettava laajemmin niin, että tapahtumien järjestämistä ei estetä sillä, että ensisijaisesti esimerkiksi toimisto- ja työskentelykäyttöön tarkoitettua rakennusta, ei voisi säännöllisesti ja toistuvasti käyttää myös tapahtumien järjestämiseen. Esimerkiksi hotellin pääasiallinen käyttötarkoitus on majoituspalvelu, mutta hotellin tiloissa järjestetään jopa päivittäin tapahtumia. Tällainen tulkinta toisi oikeusvarmuutta erilaisten tilojen tapahtumakäyttöön”, kommentoi Tapahtumateollisuuden johtava asiantuntija Ida Minkkinen.

Lue lausuntomme täältä

Lisätiedot:

johtava asiantuntija Ida Minkkinen, Tapahtumateollisuus ry, +358 50 3757844, ida.minkkinen@tapahtumateollisuus.fi

toimitusjohtaja Sami Kerman, Tapahtumateollisuus ry, +358 40 5634655, sami.kerman@tapahtumateollisuus.fi

Tapahtumateollisuus ry on kesäkuussa 2020 perustettu tapahtumaelinkeinon keskusjärjestö ja tapahtuma-alan puolestapuhuja. Tapahtumateollisuus ry edustaa eri sisältöjä musiikki-, kulttuuri- ja viihdetapahtumista yritys-, messu-, urheilu- ja toritapahtumiin. Tapahtumateollisuus ry:llä on noin 280 jäsentä, jotka edustavat tapahtuma-alaa laajasti tapahtumatekniikasta tapahtumajärjestäjiin ja tapahtumavenueista kaupunkeihin.