Huomenna julkaistaan Risto Murron puheenjohtaman työryhmän ehdotukset suomalaisen kansantalouden kasvun edistämiseksi. Tapahtuma-ala on kasvanut vuodesta 2018 vuoteen 2023 yhteensä 28 % ja toimialan liikevaihto lähentelee kolmea miljardia euroa. Tämä kasvu on tapahtunut vahvasta vastatuulesta huolimatta, kun samalla aikavälillä toimialaa on kohdannut globaali pandemia, ja Venäjän hyökkäyssodan myötä Suomen geopoliittinen sijainti on kansainvälisten tapahtumakävijöiden näkökulmasta muuttunut merkittävästi.
“Uskomme toimialajärjestönä vahvasti, että hyvällä kasvupolitiikalla alan kasvu olisi vieläkin voimakkaampaa ja vetäisi mukanaan myös muita, tapahtumakävijöiden rahankäytöstä hyötyviä toimialoja kuten majoitus- ja ravintolaliiketoimintaa kasvuun. Yksityisten palveluiden merkitys Suomen kansantaloudelle on suurempi kuin alkutuotannolla, rakentamisella, teollisuudella ja julkisilla palveluilla yhteensä, joten kasvu palveluissa vetäisi koko kansantalouden nousuun”, toteaa Tapahtumateollisuus ry:n toimitusjohtaja Sami Kerman.
Tapahtumateollisuus ry:n lääkkeet Suomen kasvun vauhdittamiseksi ovatkin seuraavat:
- Kulttuuri-, vapaa-ajan ja liikuntaseteleiden verottoman enimmäismäärän merkittävä nostaminen
- Kulttuuri-, vapaa-ajan ja liikuntaseteleiden käyttökohteiden laajentaminen messutapahtumiin
- Toimivaksi osoittautuneen AV-kannustimen kaltainen kannustin myös suurtapahtumille
- Tapahtumapalveluiden sähköveron alentaminen samalle tasolle teollisuuden kanssa
- Tapahtumalippujen arvonlisäveron palauttaminen takaisin kymmeneen prosenttiyksikköön
- Kotitalousvähennyksen laajentaminen myös tapahtumapalveluihin yksityisten juhlapalveluiden kysynnän vahvistamiseksi
- Yritysten edustuskulujen vähennysoikeus 50 prosentista 100 prosenttiin
- Tapahtuma-alan huomioiminen liikenteen verotuksen uudistamisessa
- Yksityishenkilöiden ja yritysten lahjoitusvähennyksen laajentamisen kiirehtiminen
”Poliitikoilla on paljon keinoja, joilla he voivat vauhdittaa toimialan kasvua. On arkijärjen vastaista, että virike-edulla ei voi käydä esimerkiksi puutarha-, vene- tai käsityömessuilla. Samoin virike-edun taso on jäänyt ajastaan. Se on ollut vuodesta 2009 alkaen 400 euroa. Jos kotitaloudet ja yritykset voisivat vähentää tapahtumamenoja verotuksessa, se loisi toimialalle merkittävästi kysyntää. Tapahtumakannustimella voitaisiin houkutella Suomeen kansainvälisiä arvokisoja ja muita isompia tapahtumia. Ja toki näiden ulkopuolella on paljon, mitä toimialan hyväksi voidaan tehdä sääntelyn uudistamisella”, toteaa Tapahtumateollisuus ry:n hallituksen varapuheenjohtaja Kalle Marttinen.
Lisätiedot:
toimitusjohtaja Sami Kerman, Tapahtumateollisuus ry, +358 40 563 4655, sami.kerman@tapahtumateollisuus.fi
hallituksen varapuheenjohtaja Kalle Marttinen, Tapahtumateollisuus ry, +358 40 823 5273, kalle.marttinen@tapahtumateollisuus.fi
Tapahtumateollisuus ry on kesäkuussa 2020 perustettu tapahtumaelinkeinon keskusjärjestö ja tapahtuma-alan puolestapuhuja. Tapahtumateollisuus ry edustaa eri sisältöjä musiikki-, kulttuuri- ja viihdetapahtumista yritys-, messu-, urheilu- ja toritapahtumiin. Tapahtumateollisuus ry:llä on noin 280 jäsentä, jotka edustavat tapahtuma-alaa laajasti tapahtumatekniikasta tapahtumajärjestäjiin ja tapahtumavenueista kaupunkeihin.