Kunta- ja hyvinvointialuevaalit järjestetään 13.4.2025. Tulevilla valtuutetuilla on käsissään avaimet kuntiensa – ja sitä kautta koko Suomen – tapahtumallisuuden edistämiseen.
Tapahtumateollisuus ry päätti yhdistyksen kokouksessaan torstaina 12.12.2024 tavoitteistaan tuleviin kuntavaaleihin liittyen. Kuntien keinot tapahtumien edistämiseen jakautuvat elinvoimapolitiikkaan, kaupunkisuunnitteluun sekä julkisiin palveluihin ja viranomaistoimintaan.
Kuntien on koosta riippumatta syytä olla kiinnostuneita tapahtumista ja niiden järjestämisen edellytyksistä. Kyse on ensisijaisesti elinvoimapolitiikasta ja tapahtumat tulee huomioida osana kuntien strategioita, sillä tapahtumat ovat merkittäviä kuntien ja alueiden tunnettuuden ja kaupallisen elinvoiman edistäjiä.
“Kun puhumme tapahtumateollisuudesta, kyse on kunnan näkökulmasta nimenomaan teollisuudesta eli pysyvästä ammattimaisesta toiminnasta. Tapahtumat monipuolistavatkin kuntien elinkeinorakennetta ja luovat kasvua erityisesti palvelualoilla, jotka ovat merkittävin osa suomalaista kansantaloutta”, toteaa Tapahtumateollisuus ry:n puheenjohtaja, päivätyönään Hämeenlinnan kaupunginjohtajana toimiva Olli-Poika Parviainen.
Tapahtumat kokoavat kerralla yhteen jopa kunnan väkilukua suuremman joukon ihmisiä, minkä vuoksi tapahtumat on huomioitava kaupunkisuunnitttelussa. Esimerkiksi ilman toimivaa liikenneinfraa ja joukkoliikennettä vähänkään suuremmilla tapahtumilla ei ole järjestämisen edellytyksiä.
“Tapahtumapaikat ovat tapahtumien perusinfraa. Ulkotapahtumille tarkoitetuilla alueilla on huolehdittava tapahtumajärjestämisen perusedellytyksistä eli esimerkiksi veden, sähkön ja tietoliikenneyhteyksien saatavuudesta. Nykyaikaisissa tapahtumille suunnitelluissa sisätiloissa puolestaan on huomioitu monenlaisten tapahtumien tarpeet”, toteaa Tapahtumateollisuus ry:n toimitusjohtaja Sami Kerman.
“Tapahtumien kestävyys- ja vastuullisuuskysymykset ovat myös nousseet entistä keskeisemmiksi, ja näissä kysymyksissä kunnilla on merkittävä rooli toimialan kirittämisessä. Hyvin toimivilla markkinoilla toimijat saavat vastuullisesta toiminnastaan kilpailuetua, ja kuntien on tuettava erityisesti pienten toimijoiden vastuullisuustyötä”, jatkaa Tapahtumateollisuus ry:n puheenjohtaja Olli-Poika Parviainen.
Kunta on useimmiten tapahtumien ja tapahtumajärjestäjien kannalta tärkein julkisen vallan edustaja. Kunnat tuottavat myös tapahtumajärjestämisen kannalta tärkeitä palveluita. Kuntien lupapolitiikassa ja viranomaispalveluissa onkin ymmärrettävä tapahtuma-alan erityispiirteet ja lainalaisuudet ja huomioida nämä.
“Kunnilla on keskeinen ja luonteva rooli huolehtia hyvästä vuoropuhelusta eri toimijoiden kesken. Tapahtumajärjestäjän tehtäväksi ei saa jäädä eri viranomaisnäkemysten välillä tasapainoilu. Hyvää tapahtumapolitiikkaa on myös osallistaa tapahtumajärjestäjiä päätöksenteossa ja mahdollistaa kunnan palvelut yhdeltä luukulta”, päättää Tapahtumateollisuus ry:n toimitusjohtaja Sami Kerman.
Lue koko Tapahtumateollisuuden kuntavaaliohjelma täältä.
Lisätiedot:
toimitusjohtaja Sami Kerman, Tapahtumateollisuus ry, +358 40 563 4655, sami.kerman@tapahtumateollisuus.fi
hallituksen puheenjohtaja Olli-Poika Parviainen, +358 3 621 2900, olli-poika.parviainen@tapahtumateollisuus.fi
Tapahtumateollisuus ry on tapahtumaelinkeinon keskusjärjestö ja tapahtuma-alan puolesta puhuja. Tapahtumateollisuus ry edustaa eri sisältöjä musiikki-, kulttuuri- ja viihdetapahtumista yritys-, messu-, urheilu- ja toritapahtumiin. Tapahtumateollisuus ry:llä on noin 280 jäsentä, jotka edustavat tapahtuma-alaa laajasti tapahtumatekniikasta tapahtumajärjestäjiin ja tapahtumavenueista kaupunkeihin.