Tapahtumateollisuus ry on antanut lausunnon luonnoksesta hallituksen esitykseksi alennettujen arvonlisäverokantojen nostamiseksi. Tapahtumateollisuus ry näkee esityksen mm. musiikki-, kulttuuri-, messu-, liikunta- ja urheilulippujen arvonlisäveron korottamiseksi tapahtuma-alan kannalta äärimmäisen haitalliseksi ja kasvun kannalta tuhoisaksi.
Tapahtuma-alan suhdanne on kääntynyt ja taantuma näyttää tarttuneen myös kuluttajatapahtumiin, kun se on jo aiemmin vaivannut B2B-tapahtumia. Tapahtumateollisuus ry:n teettämän talouspoliittisen selvityksen mukaan arvonlisäveron korotus vähentää toimialan päätoimisten työllisten määrää 425 – 680 henkilötyövuoden verran. Lisäksi korotus vähentää tilapäisen työvoiman tarvetta 3 700 – 6 000 työpaikan verran. Edellä mainituissa luvuissa ei ole huomioitu sitä, että tapahtumat jättävät hyvin merkittävän osan aluetaloudellisesta vaikutuksesta tapahtuman ulkopuolelle.
Tapahtumateollisuus ry pitää myös veronkorotusta suuruudeltaan rajuna. Yleisen arvonlisäverokannan korotusta 1,5 %-yksiköllä on pidetty isona talouspoliittisena liikkeenä. Tapahtumalippujen veronkorotus on tähän nähden lähes kolminkertainen. Tapahtumalippujen arvonlisäveron veronkanto lisääntyy huimat 40 % (14 %-yks. / 10 %-yks.), ja yleisen arvonlisäveron veronkanto vastaavasti 6 % (25,5 %-yks. / 24 %-yks.). Tämän vuoksi veronkorotus on tapahtuma-alan näkökulmasta paitsi epäsuhtainen, myös kohtuuton.
Tapahtumissa on yhteiskunnallisesti kyse paljon muustakin kuin työllisyydestä ja talouskasvusta. Tapahtumat ovat alusta ihmisten keskinäiselle kohtaamiselle ja tuottavat ihmisille arjen yläpuolelle nostattavia elämyksiä. Tapahtumat rakentavat kaupunkikuvaa, yhteisöllisyyttä ja paikallisidentiteettiä.
Koska veronkorotus osuisi myös liikunta- ja urheilutapahtumiin, sillä tulisi olemaan negatiivinen vaikutus myös hallituksen tavoittelemiin liikunnallisuuden lisäämisen tavoitteisiin. Liikkumattomuuden vaikutukset ovat jo nykyisellään kauaskantoiset aina sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksista maanpuolustuskyvyn heikkenemiseen. Urheilu rakentaa myös kansallisesti jaettuja kokemuksia, joiden vähenemisellä on heijastevaikutus kansallisylpeyteen ja -yhteisöllisyyteen.
Kaiken edellä mainitun sosiaalisen hyvän perusta on kuitenkin taloudellisesti terveet tapahtumat, joiden hinta ei ylitä asiakkaiden kipurajaa. Veronkorotus vie lipunhintoja kohti tuota kipurajaa ja joillekin asiakkaille myös sen yli. Mikään kompensoiva toimi ei myöskään vaikuta yhtä tehokkaasti, markkinaehtoisesti ja oikeudenmukaisesti kuin alempi arvonlisäveron taso. Siksi veronkorotuksen peruminen on tehokkain piristysruiske alan kysyntään ja tapahtumien elinvoimaisuuteen.
Lue koko lausuntomme täältä.
Lisätietoja:
toimitusjohtaja Sami Kerman p. 040 563 4655 / sami.kerman@tapahtumateollisuus.fi
hallituksen puheenjohtaja Olli-Poika Parviainen p. 03 621 2900 / olli-poika.parviainen@tapahtumateollisuus.fi
hallituksen varapuheenjohtaja Kalle Marttinen p. 040 823 5273 / kalle.marttinen@tapahtumateollisuus.fi